Droog Cupping

Dry cupping (droge cupping) is een vorm van cupping therapie waarbij vacuüm gecreëerde cups direct op de droge huid worden geplaatst zonder gebruik te maken van oliën of een warmtebron. Deze techniek stimuleert de bloedcirculatie naar het gebied onder de cup, wat helpt om spierspanningen te verminderen, ontstekingen te verlichten en de algehele bloedstroom te verbeteren. Het proces bevordert ook de genezing van diverse kwalen en wordt vaak toegepast voor pijnverlichting en het verbeteren van de huidgezondheid. Droge cupping is een populaire keuze vanwege de eenvoud en de effectiviteit, vooral in de behandeling van spierpijn en stijfheid.

Nat Cupping

Nat cupping, ook bekend als natte cupping of Hijama, is een vorm van traditionele geneeskunde waarbij zowel vacuüm als gecontroleerde medicinale bloedafname worden gebruikt. Tijdens een nat cupping-behandeling worden kleine sneetjes op de huid gemaakt nadat de cups zijn aangebracht en een vacuüm hebben gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat een kleine hoeveelheid bloed vrijkomt.

Vlambehandeling

Vlam cupping, ook bekend als fire cupping, is een techniek binnen de cupping-therapie waarbij glazen, bamboe of keramische cups met behulp van warmte een vacuüm creëren op de huid. Een watje gedoopt in alcohol wordt aangestoken en kort in de cup gehouden, waarna de cup snel op de huid wordt geplaatst. Dit vacuüm kan de bloedcirculatie verbeteren, spierpijn verlichten en diepe spierontspanning bevorderen. Mogelijke bijwerkingen zijn rode markeringen, huidirritatie en tijdelijk ongemak. Vlam cupping moet altijd door een getrainde therapeut worden uitgevoerd om de veiligheid te waarborgen.

Massage + Nat Cupping

Massage met nat cupping combineert de ontspannende effecten van massage met nat cupping, waarbij bloed wordt afgetapt. Eerst ontspant een massage de spieren en stimuleert de bloedcirculatie. Vervolgens worden glazen, bamboe of keramische cups gebruikt om een vacuüm te creëren. Na enkele minuten worden de cups verwijderd, kleine incisies in de huid gemaakt en de cups opnieuw geplaatst om een kleine hoeveelheid bloed af te tappen. Dit proces verbetert de bloedcirculatie, verlicht pijn en bevordert ontgifting en diepe ontspanning. Mogelijke bijwerkingen zijn rode markeringen, huidirritatie en lichte bloedingen, en de procedure moet altijd door een getrainde therapeut worden uitgevoerd.

Vlambehandeling + Nat cupping

Vlambehandeling met nat cupping combineert vlam cupping en nat cupping, waarbij bloed wordt afgetapt. Een watje gedoopt in alcohol wordt aangestoken en kort in glazen cups gehouden om een vacuüm te creëren. De cups worden op de huid geplaatst om de bloedcirculatie te stimuleren en spieren te ontspannen. Na enkele minuten worden de cups verwijderd, kleine incisies gemaakt en de cups opnieuw geplaatst om een kleine hoeveelheid bloed af te tappen. Dit verbetert de bloedcirculatie, verlicht pijn en bevordert ontgifting. Mogelijke bijwerkingen zijn rode markeringen, huidirritatie en lichte bloedingen, en de procedure moet door een getrainde therapeut worden uitgevoerd.

Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage is een zachte massagevorm die stress vermindert en algemene ontspanning bevordert. Door middel van lange, vloeiende bewegingen en lichte tot middelmatige druk worden het hele lichaam, inclusief rug, nek, schouders, armen, benen en voeten, gemasseerd in een rustgevende omgeving met zachte muziek en aromatherapie. Voordelen zijn stressvermindering, verbeterde bloedcirculatie, spierverslapping en betere slaap. Hoewel het over het algemeen veilig is, moeten mensen met bepaalde medische aandoeningen eerst hun arts raadplegen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van hijama (cupping) voor de gezondheid?

Het aantal benodigde behandelingen varieert. Sommigen merken al na één sessie verbetering, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben. Bespreek met je beoefenaar een behandelplan dat past bij jouw specifieke behoeften.

Hoe verschilt hijama (cupping) van andere vormen van alternatieve geneeskunde?

Resultaten van cupping kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de aard van de klachten en de frequentie van behandelingen. Sommige mensen ervaren directe verlichting na één sessie, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben. Over het algemeen kun je na een paar sessies beginnen verbeteringen te merken, maar het kan even duren voordat de volledige voordelen merkbaar zijn. Het is belangrijk geduldig te zijn en regelmatig contact te houden met je beoefenaar voor de beste resultaten.

Is hijama (cupping) pijnlijk?

Dry cupping is geschikt voor bijna iedereen die spierspanning, vermoeidheid of algemene pijn wil verlichten. Het is een niet-invasieve behandeling die kan helpen bij het verbeteren van de bloedstroom en het bevorderen van ontspanning.

Hoe lang duurt een hijama (cupping) sessie?

Een behandeling duurt 30-60 minuten, afhankelijk van de gekozen behandeling.

Hoeveel sessies heb ik nodig om resultaat te zien?

Wat niet:

  • Onderga geen cupping als je zwanger bent, een bloedstollingsstoornis hebt, ernstige huidaandoeningen hebt of als je gevoelige of beschadigde huid hebt.
  • Vermijd cupping op gebieden met moedervlekken, blauwe plekken, snijwonden of infecties.
  • Probeer geen cupping zelf uit te voeren zonder de juiste training en begeleiding, omdat dit tot letsel kan leiden.
  • Ga niet door met de behandeling als je ernstige pijn ervaart of als de cups ongemakkelijk aanvoelen.


Zijn er bijwerkingen aan hijama (cupping) verbonden?

Wat wel:

  • Overleg met een gekwalificeerde beoefenaar voordat je cupping ondergaat, vooral als je bepaalde medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt.
  • Zorg voor een schone en hygiënische omgeving voor de behandeling.
  • Houd de huid gehydrateerd om het gemakkelijker te maken om de cups te verplaatsen en eventuele blauwe plekken te verminderen.
  • Luister naar je lichaam tijdens de behandeling en communiceer met de beoefenaar over eventuele ongemakken of pijn.


Kan iedereen hijama (cupping) ondergaan?

Dry cupping, waarbij geen bloed wordt afgenomen, richt zich op het creëren van een vacuüm op de huid om spierpijn te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren. Wet cupping, daarentegen, omvat naast het gebruik van cups ook het maken van kleine incisies op de huid om bloed af te nemen, wat traditioneel wordt gebruikt voor detoxificatie.